Hallitus ei ole leikannut kaikilta

Lapsilisien leikkaus sai Vasemmistoliiton perääntymään hallituksesta. Lähdön näen pelkästään hyvänä. Kuitenkin takaraivossa ihmetys siitä, miksi aikaisemmin on hyväksytty hallituksen tekemiä, paljon suurempia pieni- ja keskituloisiin kohdistuvia heikennyksiä ja hyvinvointivaltion romuttamista. Ehkä kuppi tuli nyt vain täyteen.

Tämän vuoden alussa, kun Vasemmistoliitto oli vielä mukana päättämässä, hallitus päätti alentaa yhteisöveron 20%:n yritysten voitosta. Vähennys on 6%-yksikköä vuoden 2011 tasosta! Tämä oikeiston ideologinen uudistus maksaa Suomelle veromenetyksinä liki kymmenen kertaa lapsilisäleikkausten ”säästöjen” verran. Säästöt ovat heittomerkeissä, koska lapsilisät menevät pääsääntöisesti suoraan takaisin kiertoon kulutuksen kautta, ja pysyvät Suomessa. Se minkä Suomi menettää yhteisöveroissa, menee sen sijaan suuremmalta osin ulkomaille, kiitos hallituksen ulkoistamis- ja yksityistämiskampanjan. Eli tehtiin suora rahansiirto ulkomaille, ja omistavalle taholle, tältäkin osin.

Yhteisöveron alennusta on perusteltu sillä, että Suomesta tulee houkuttelevampi maa ulkomaisille yrityksille. Jätän nyt kirjoittamatta siitä, miksi on järjetöntä ylipäätään houkutella ulkomaisia yrityksiä Suomeen, ja keskityn tähän oikeistolaiseen oletukseen houkuttelevuudesta. Esimerkiksi Saksan talous kukoistaa Suomeen verrattuna. Saksa on nostanut yhteisöveroaan pikkuhiljaa viime vuosina, ollen tänä vuonna jo liki 30% – enemmän kuin Suomessa koskaan (29% vuonna 2004). OECD-maissa yhteisövero on keskimäärin 26%. Esimerkiksi STX-laivatilaukset menivät Suomen sijasta Rankaan, vaikka Ranskan yhteisövero on 33,33%! Yhteisöverokilpailulle ei siis ole mitään Suomea ja suomalaisia hyödyttävää tarvetta, eikä se lisää työpaikkoja kuten väitetään. Hyöty menee vain omistavalle taholle, eli yhä enenevässä määrin ulkomaille.

6 thoughts on “Hallitus ei ole leikannut kaikilta

 1. Mikä vika ulkomaisten yritysten investoinnissa suomeen on? Eikö se juuri luo uusia työpaikkoja duunareille.

  • Tarvitsemme työpaikkoja, joiden tuotot menevät yhteiskuntamme hyväksi, emme yrityksiä jotka käyttävät yhteiskuntamme kouluttamaa työvoimaa voittojen tekemiseksi ulkomaalaisille omistajille. Tai jotka eivät osallistu yhteiskunnalliseen vastuuseen, vaan kiertävät veroja ja piilottavat varoja veroparatiiseihin. Hyvinvointivaltiota ei voida pitää pystyssä jos tällaiset yritykset päästetään Suomeen. Me tarvitsemme omat työläisemme omaan palvelukseen, lääkäreitä kuntiin jne. Koska olemme raottaneet ovet vapaille markkinoille, olemme astuneet sisään kilapiluyhteiskuntaan. Vääristymä aiheuttaa sen, ettei yhteiskunta voi ylläpitää koulutusjärjestelmää ja muita palveluita, koska se ei kykene toimimaan kilpailuyhteiskunnassa, jossa yhteiskunnan panostukset koulutukseen, infraan, sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon, ryövätään voiton tekemiseen kustannusten jäädessä veronmaksajien harteille. yhteiskunta on jo maksanut kalliisti esimerkiksi jokaisesta valmistuvasta lääkäristä. monikansallisen yrityksen ei tarvitse osallistua näihin kuluihin juuri lainkaan sen napatessa rusinat pullasta omaan käyttöönsä ja voiton tahkoamiseen omistajille ja johtoportaalle. Tulisikin suosia julkisia palveluita, joissa tavoitteena ei ole voiton tuottaminen, samoin yhteisöomistusmuotoja, järjestötyötä ja osuustoimintaa. Kuin myös pieniä paikallisyrittäjiä, joiden tuotot ja hankinnat pysyvät tyypillisesti Suomen sisällä. Raha ei valu ulkomaille ja hyöty koulutetusta ja terveenä pidetystä kansasta jää omaan yhteiskuntaamme. On lopetettava Sumen myyminen ja panostettava omavaraisuuteen julksiten omistusten lisäämisen kautta ja yhteiskuntamme luodessa itse työpaikkoja ilman välikäsiä.

   • Mutta eikö se nyt kuitenkin ole parempi että joku yritys tarjoaa ne työpaikat kuin se että Suomessa on näin paljon työttömiä. Työttömän korvaukset maksaa valtio mutta kun ulkomainen yritys palkkaa työttömän niin yritys maksaa palkan. Tästä palkasa maksetaan veroja ja se palkka kulutetaan suomessa. Tällä hetkellä ei ole tahoja jotka tarjoavat työtä suomalaisille. Julkisia työpaikkoja ei voi enää lisätä koska julkinen talous on jo nyt maailman suurimpia. Kotimaiset yritykset eivät investoi suomeen koska verotus ja työntekijöiden palkat ovat niin suuret.

    Lääkäreitä on ihan turha sotkea tähän. He kyllä maksavat oman koulutuksensa takaisin parissa vuodessa veroina. Lähes kaikki lääkärit jäävät töihin suomeen toisin kuin esim. virossa. Meillä ei siis ole merkittävää aivovuotoa tällä hetkellä. Muutenkin Attendon kaltaisia firmoja on vähän turha sotkea tähän. Ne ovat sitä paitsi suomalaisia yrityksiä, jotka kierrättävät veronsa viron kautta. Investoivilla ulkomaisilla yrityksillä tarkoitin yrityksiä kuten Burger King tai google. Mitä pahaa siinä on että firmat tulevat tänne työllistävät ihmisiä ja maksavat veroja tänne. Vaikka he kiertäisivät voittonsa veroparatiisien kautta on silti parempi että tänne tulee edes joitakin firmoja kuin ei ollenkaan firmoja.

 2. Ensinnäkin nettovelasta valotan nopeasti lainaamalla toveria. Suomen velka ei ole suuri, eikä se sellaiseksi kasva, paitsi jos myydään tuottavaa valtion omaisuutta, mitä toki koko ajan tehdään. http://simosuominen.wordpress.com/tag/julkinen-talous/. Kirjoitan vielä oman artikkelin tästä aiheesta, sillä tämä oikeistoideologia on todella otettu yleisesti ainoaksi tavaksi ajatella ja nähdä asia. Sillä on paljonkin merkitystä, onko yritys sellainen, jonka tekemät voitot katoavat ulos Suomesta, vai sellainen, jonka tulos jää pyörimään paikallistalouteen. Jättifirmojen lobbarit ovat saaneet myytyä ajatuksen siitä, että meidän tulisi olla tyytyväisiä kun he tulevat tarjoamaan töitä. Todellisuudessa monikansalliset jätit savustavat esimerkiksi pk-yritykset, järjestötoimijat ja osuuskunnat markkinoilta. Lääkärit liittyvät vahvasti asiaan, eikä Attendo ole ainoa keplottelija markkinoilla. Tässä paras selvitys minkä olen löytänyt tähän sekavaan järjestelmään jonka yhteiskuntamme mahdollistaa, ja joka on pois julkiselta puolelta http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3162990/laakarit-privatisoivat-suomen-terveydenhuoltoa. Pekka Puska on myös aiheellisella kannanotolla liikenteessä asiasta. http://www.hameensanomat.fi/kolumnit/228237-terveysbisnes-ammentaa-miljoonansa-sossun-luukulta. Mutta blogipostausta on tulossa tästä aiheesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s