Sokea yritysten haaliminen Suomeen ei edistä työllisyyttä ja hyvinvointia

Jutta Urpilainen kertoi vappupuheessaan, että hallitus on parantanut yritysten mahdollisuuksia työllistää alentamalla yhteisöverostusta, ja näin tehnyt siis toimia työllisyyden parantamiseksi. Ihmettelen aidosti, onko Urpilainen tosissaan. Voittoa tavoittelevat yritykset eivät pyri työllistämään, ne pyrkivät voiton tuottamiseen osakkaille ja johtoportaalle. Nämä ovat ihan perusjuttuja taloudesta ja yritysmaailmasta. Nämä yritykset työllistävät vain sen verran kuin on pakko ja järkevää voiton maksimoimiseksi. Henkilöstö on väline, josta maksetaan, aivan kuten porakone tai tulostin. Suuret monikansalliset yritykset tahkoavat eniten yhteisöverotettavaa puhdasta voittoa. Yhteisöveron piiriin kuuluvilla yrityksillä olisi mahdollisuus työllistää voitoillaan, jos ne sitä haluaisivat tehdä. Eivät tietenkään tee, ne ohjaavat voitot omistajille ja johtoportaalle, sitä niiden on tarkoituskin tehdä. Hyvä Urpilainen, nämä yritykset ottavat veronkevennyksen iloiten vastaan ja maksavat entistä suurempia osinkoja ulkomaalaisille omistajille partaansa naureskellen, kun Suomen valtio ei tahdo niiden voittoja verottaa. Tämä ei suinkaan paranna työläisen asemaa. Yhteiskuntamme tarjoaa monikansallisten yritysten käyttöön esimerkiksi valmiiksi kalliilla korkealle koulutetun ja terveenä pidetyn työvoiman, sekä tieverkoston ynnä muun infran. Näköjään hallituksemme ei halua vaatia edes mitään kompensaatiota siitä.

 

Erityisen vahingollista on sellaisten monikansallisten yritysten houkuttelu Suomeen, joiden tarjonta on suunnattu ainoastaan suomalaisille. Esimerkkinä tästä terveyspalvelut. Yksityistämishuumassa unohdetaan, että kaikki yrityksen kulut maksamme loppupeleissä me veronmaksajat. Vapaan kaupan puolestapuhujat sanovat, että nämä yritykset tarjoavat suomalaisille työpaikkoja ja maksavat myös palkkaa. Kun asiaa tarkastellaan lähemmin, huomaamme, että itse asiassa me veronmaksajat, palveluiden käyttäjät, maksamme nuo palkat. Voittoa tuottavan yrityksen kohdalla maksamme siihen päälle vielä sen osan jonka yritys tekee voittoa omistajille ja johtoportaalle. Suomalaisia kupataan ja rahat valuu mm. veroparatiiseihin. Samalla kurjistetaan julkisia palveluita, joille on asetettu valtion taholta velvoitteita, ja jotka toimivat eri lähtökohdista kuin voittoa tavoittelevat tahot. Päädytään sairaaseen tilanteeseen, jossa kunta joutuu ostamaan kalliita lääkäripalveluita näiltä yksityisiltä yrittäjiltä, jotka ovat houkutelleet yhteiskuntamme kouluttamat lääkärit omille palkkalistoilleen tekemään heille voittoa. Sama ilmiö on tapahtumassa myös sosiaalipalveluissa parhaillaan. Yritykset käyttävät hyväkseen sitä, että kuntien on pakko jostakin nämä työntekijät saada.

 

Yhteisöveron kevennyksen sijaan on tehtävä aivan päinvastoin, jättiyritysten toimintaan on puututtava vahvemmin. On estettävä verokeinottelu, on avattava veroparatiisit ja otettava niihin piilotetut varat asianmukaisesti verotettavaksi. Yhteisöveroon roima korotus, josta saaduilla tuloilla valtion on itse luotava työpaikkoja ilman välikäsiä. Valtion, eli meidän kaikkien yhteisen omaisuuden myyminen on lopetettava: nyt ollaan luopumassa Rautaruukista. Sen sijaan on panostettava omavaraisuuteen, esimerkiksi lisäämällä valtio-omisteisuutta. Sosiaali- ja terveysbisneksen koukerot on avattava ja estettävä bisneksen tekeminen hyvinvoinnilla. Pienten paikallisyritysten toimintaa on helpotettava ja tuettava voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä, järjestöjä ja osuuskuntia toimintamuotona. Ihmettelen hallituksen hampaattomuutta ja halua hyysätä omistavaa tahoa työtä tekevän – tällä hetkellä työttömyydestä kärsivän – kansanosan kustannuksella.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s