Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiesitys on hylättävä ja korvattava sellaisella missä turvataan lähipalvelut, demokratia ja rahoitus

Esitetyssä sote-uudistuksessa järjestämis- ja rahoitusvastuu eriytyvät. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunnat maksavat laskut muiden tehdessä päätökset. Järjestämis- ja rahoitusvastuu on pidettävä yhdessä, ja valtion on turvattava kunnille mahdollisuus palveluiden järjestämiseen. Rahoitusta saadaan esimerkiksi perumalla yhteisöveron kevennys, saattamalla pääomat kunnallisverotuksen piiriin ja muuttamalla kunnallisvero progressiiviseksi.

Samaan aikaan sote-uudistusten alla kunnilta vaaditaan yhä menojen karsimista entisestään. On jo käynyt selväksi, että tämä kaikki luo painetta harventaa lähipalveluita. Sote-uudistuksella halutaan myös selvästi harventaa vuodepaikkoja kuntien ylläpitämissä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Lähipalvelujen karsiminen ja palvelujen siirtyminen jopa satojen kilometrien päähän aiheuttaa potilasturvallisuusriskin ja lisää eriarvoisuutta. Eriarvoisuutta vahvistaa entisestään joukkoliikenneyhteyksien heikentäminen ja liikkumisen kallistuminen, sekä omavastuuosuuden nosto Kelan matkakorvauksissa. Hyötyjä uudistuksella ei saavuteta, systeemi tulee kalliiksi ja se on nähty jo pienemmissä vastaavissa hankkeissa. Uudistus on täysin ideologinen vailla järkipohjaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s