Suomi nousuun tuhlaamalla…

Samaan aikaan kun uutisoidaan että maapallon luonnonvarat on nyt tältä vuodelta käytetty, huutaa mainokset talouden pelastamista tuhlaamalla. Näissä uutisoinneissa näkyy skitsofreenisuus, joka on ominaista kapitalismille. Maapallolla kuluttajat ovat länsimaissa, mitä rikkaampi, sen tuhoisampi.

Kaikki ”vihreä kulutus” mitä kapitalistisessa systeemissä markkinoidaan on parhaimmillaankin vain viherpesua, systeemissä jossa taloudellinen kestävyys vaatii kuluttamista – mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.

Yhdysvalloille paras tilanne talouden kannalta olisi tällä hetkellä kunnon sota. Sillä nollattaisiin heidän velkansa taas hetkeksi. Olemme antautuneet mukaan systeemiin, joka aiheuttaa nälänhätää, sotia, ympäristötuhon, heikomman hyväksikäytön… Olisi jo aika avata silmät ja nähdä vaihtoehto. Maapallo ja sen ihmiset eivät kestä yhä kiihtyvää taistelua harvenevista luonnonvaroista.

Living Planet reportin (2006) mukaan ainoa maa, joka täytti kestävän kehityksen ja inhimillisen kehityksen määritelmät, oli Kuuba. Useissa tutkimuksissa on myös todettu, ettei maapallo kestä kapitalistista systeemiä, ja kestäväksi vaihtoehdoksi tarjotaan resurssipohjaiseen, sosialistiseen systeemiin nojaavaa vaihtoehtoa. Huomionarvoista ja ympäristötutkimusten löydöksiä tukevaa on, että myös pohjoismainen hyvinvointivaltiomallin ihanteen on tutkittu olevan hyvin lähellä sosialismin mallia. Tällainen kansan valtaan perustuva vaihtoehto tarkoittaisi kuitenkin todella suurta vallasta luopumista niiltä talousmahdeilta, jotka nyt hallitsevat. Ja machiavellisesti voisin lisätä; vallassa oleva ei salli päätöksiä tai kehityssuuntaa, joka pienentää hänen valtaansa.

kestavakehitys

On arvioitu aiheellisesti, että puhdas vesi tulee olemaan öljyäkin suurempi rikkaus kun saastuneet alueet laajenevat ja puhdasta vettä on yhä vaikeampi löytää. Suomenkin vedet ovat neuvottelupöydällä ja mm. Nestle havittelee Suomen vesiä itselleen. Missä vaiheessa suomalaiset heräävät? Jos heräämme vasta kun olemme alistettuja samaan asemaan kuin työläiset kolmansissa maissa, on vallan saanti takaisin huomattavasti hankalampaa. On taisteltava nyt ja estettävä Suomen ja sen luonnonvarojen myynti globaalin kapitalismin ehtymättömiin tarpeisiin, joiden tyydyttäminen käy yhä vaikeammaksi.

Suomi nousuun omavaraisuudella ja kohtuullisuudella!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s