LÄHIPALVELUJEN PUOLESTA!

Sote-soppa on palamassa pohjaan. Itäisen Suomen asukkaiden tärkeimmistä lähipalveluista, terveys- ja sosiaalipalveluista päättäminen aiotaan keskittää Kuopioon, huippuvirkamiehille ja muutamalle johtavalle poliitikolle uudella sote-lailla. Päätös on kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokeilu, hyppy tuntemattomaan, kun miljoonan asukkaan lähipalvelujen tarve aiotaan ratkaista kaukana ihmisistä uudella hallintohimmelillä. Muualla Euroopassa, varsinkin sosiaalipalveluista päättäminen, pyritään nykyään tuomaan mahdollisimman lähelle ihmistä

Meille luvataan nyt sujuvaa hoitoketjua ja tasavertaista hoitoon pääsyä, mutta ratkaisut tehdään kuitenkin suurten taajamien ja erikoissairaanhoidon ehdoilla. Samaan aikaan muualla palveluja aiotaan siirtää pyörille ja nettiin. Kaiken kukkuraksi ratkaisulla tavoitellaan miljardien säästöjä, vaikka perusterveydenhoidon ongelmat ovat tänään rahan ja henkilökunnan puute. Asian korjaaminen toisi todellista säästöä erikoissairaanhoidossa. Samoin ennaltaehkäisevä työ sosiaalitoimessa, esimerkiksi kotiapu lapsiperheille, olisi todellista säästöä koko yhteiskunnan kannalta.

Päätöksen piittaamattomuus demokratiasta on hämmentävä. Täällä Itä-Suomessa näin otetaan yli puolet kuntien päätösvallasta pois. Onko tavoitteena, että pienessä piirissä on helpompi leikata lähipalveluja ja julkisten palvelujen heikentämisen jälkeen ryhtyä niiden laajempaan yksityistämiseen? Sitähän elinkeinoelämän nokkamiehet ja kokoomus tavoittelevat. Mistä ilmestyy viaton lapsi, joka sanoo ”eihän keisarilla ole vaatteita”.

Eikö meidän pidä herätä ja joukolla torjua eliitin vallankaappaus. Vaihtoehto on aivan käden ulottuvilla. Vaaleilla on muodostettava maakuntahallinto, kuten sivistysvaltioissa jo on ja annettava sille erikoissairaanhoidon järjestäminen, jonka rahoitus on siirrettävä valtiolle. Rahat otamme rikkaiden verotusta lisäämällä, siitä riittää myös kuntien valtionapujen korotuksiin. Näin pienetkin kunnat voivat hoitaa lähipalvelut asukkaiden parhaaksi.

Nyt jos koskaan on tuhannen euron paikka palauttaa menetetty luottamus politiikkaan ja rohkeasti ryhtyä puolustamaan kaikkien työtätekevien ja vähävaraisten etuja ja meidän lähipalvelujamme ja kunnallista päätösvaltaamme.

Valtimolla 28.6.2014
Punaisten suvipäivien puolesta
Susanna Rissanen, Siilinjärvi
Jaana Haverinen, Joensuu
Pia Valkonen, Lapinlahti
Martti Vaskonen, Joensuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s