Yle on sulkemassa eduskunnan ulkopuoliset puolueet pois EU-vaaliohjelmista

Valtion medioiden yhtenä tehtävänä on ollut varmistaa riippumaton tiedottaminen, eli varmistaa ettei pelkästään rahan näkemykset ole äänessä. Yleisradio (YLE) on velvoitettu lain nojalla antamaan puolueille tasa-arvoista kohtelua. YLE:n kuuluisi olla ns. ”lahjomaton media”, jossa näkyvyyttä ei voida ostaa, toisin kuin kaupallisissa medioissa.

Suomi on saanut huomautuksia korruption vastaiselta toimielimeltä (GRECO) liityen vaalirahoituksiin, lahjontaan ja puoluetukiin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) puolestaan huomautti demokratian puutteesta puoluetukien epätasa-arvoisuuden muodossa. Tällä hetkellä puoluetuet jakautuvat niin, että niillä vahvistetaan valtaa pitävien mielipiteiden näkyvyys, samalla kun vaihtoehtoja tuovien äänet pidetään piilossa. Tällä asetelmalla poliittisen ilmapiirin muutos on tehty mahdollisimman vaikeaksi ja vuoropuhelu eri näkemyksistä tukahdutettu.

Nyt YLE jatkaa syrjintää aiemmista huomautuksista huolimatta. Useat pienpuolueet eivät ole saamassa YLE:ltä ohjelma-aikaa, eduskunnan ulkopuoliset puolueet ollaan sulkemassa pois YLE:n vaaliohjelmista. Puolueilla on Suomessa kuitenkin samat velvoitteet, eikä puolueen perustaminen käy tuosta vain. On todella moraalitonta vaientaa vaihtoehtoa nykyiseen politiikkaan tuovien ääni. Nyt näkyvyyttä ollaan antamassa jälleen niille, joilla on lisäksi varaa ja mahdoillisuus epätasa-arvoisesti jaettujen puoluetukien turvin myös sitä ostaa. Eli maksimaalinen mediatila valtapuolueille, vaiennus vaihtoehdolle. Tällä ylläpidetään vallitsevaa poliittista tilaa.

Media ohjaa politiikkaa. Esillä oleva lisää uskottavuuttaan ja saa oman näkemyksensä näyttämään totuudelta. Ikävä kyllä, raha on se jolla saa näkyvyyttä tämän hetken Suomessa, joten raha on myös se joka hallitsee. Muutos tarvitaan, ja siihen tarvitaan riippumatonta mediaa. Olisi täysin mahdollista rajoittaa vaalimainontaa, estää rahalla tehty näkyvyys. Silloin pelkästään asiasisällöllä olisi merkitystä, ei sillä miten kalliin pr-kampanjan tekee. Monissa maissa kehityssuunta onkin tämän tyyppinen, miksi Suomi on taas demokratian takapajula?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s