Ikuisen kasvun vaatimuksen synty

Tässä vanhaa ideointiani sarjakuva-aiheeksi. Saa käyttää vapaasti jos kokee että innostusta olisi tätä eteenpäin viemään 🙂

Ikuinen talouskasvu on muodostunut dogmaksi nykyisessä talouskeskustelussa. Tarkoituksenani onkin nyt valottaa sitä miten tähän on päädytty, jotta keskustelu voisi avautua myös sille, kuinka tästä päästään pois. Esimerkkinä otan autotehtaan, sillä autoteollisuus on ollut mielestäni eräänlainen malliesimerkki kapitalistisen ideologian vakiintumisessa. Siis, olkaa hyvät.

 

1.Lähtötilanne:

Ihmiset rakentavat autoa

2. Yksi työntekijä saa oivalluksen liukuhihnasta

3. Pomo huomaa että työntekijöille jää luppoaikaa (osa istuu, osa on hinalla töissä)

4. Pomolla on kolme vaihtoehtoa. 1)Antaa työntekijöille vapaata enemmän, koska hommat sujuu nyt pienemmällä vaivalla TAI 2) antaa osalle potkut TAI 3)lisätä tuotantoa jotta kaikki ovat koko ajan töissä.

Vaihtoehto 2 ja 3 tuovat lisätuloa yhtiön johdolle, mutta työntekijöille se ei tuo helpotusta. Vaihtoehto 1 pitää yhtiön johdon samassa tilanteessa, mutta tuo helpotusta työntekijöille.

5. Nyt tarina irtaantuu. Johto valitsee tässä tarinassa vaihtoehdon 2 tai 3, koska näin kapitalistisessa maailmassa on toimittu ja näin tarina pystyy selittämään tapahtumia.

6. Valinta 2. Osa irtisanotaan, ja jäljelle jääneet tekevät taas samaan tahtiin töitä kuin ennen liukuhihnan keksimistä.

7. Ulos potkitut vs. Yhtiön johto. Onko tilanne oikeudenmukainen?

8. Valinta 3. Lisätään tuotantoa. Työntekijät tekevät yhtä paljon töitä kuin ennen liukuhihnan keksimistä. Tässä päästään luonnon tuhoutumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Kuinka saadaan kysyntää näille lisätuotantona tuleville autoille? Tässä on ikuisen kasvun ydin, jotta kaikille olisi töitä, on löydettävä ostajat autoille joita nyt tuotetaan enemmän. Tässä kuvaan astuu myös markkinointi ja paremman elämän mielikuvien myyminen. Kuinka saadaan ihmiset aina tarvitsemaan yhä enemmän.

9. Työntekijät vs. Yhtiön johto. Menikö homma oiekudenmukaisesti?

 Tästä tarina jatkuu tilanteeseen jossa globaalisti olemme nyt. Mitä jos kohdassa 4. Olisi valittu vaihtoehto 1? Entä jos yhtiö olisikin valtion omistama ja sen agenda olisi puhtaasti hyvinvoinnin lisääminen kansalle? Anna mielikuvituksesi lentää…

One thought on “Ikuisen kasvun vaatimuksen synty

  1. Päivitysilmoitus: Susanna Rissanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s